Followers

Sunday, May 22, 2011

Manusia Paling Kurus Di dunia!!! siapa??

Assalamualaikum.








































Seorang gadis Amerika, yang menderita sindrom langka dan tak terduga mencegah dia dari penambahan berat badan, Dia harus makan setiap 15 minit agar tetap hidup. Lizzie Velasquez, 21, dari Texas, yang merupakan mahasiswa komunikasi, beratnya hanya 25,4 kg dan hampir nol persen per lemak di tubuh, tetapi bukan anoreksia.




Meskipun 60 makanan kecil sehari, terdiri dari 5.000 dan 8.000 kalori per hari. Fals telah lahir prematur selama empat minggu dan dokter menemukan ada cairan ketuban yang melindungi di rahim. Ahli genetika tidak dapat mendiagnosa penyakitnya, dan kasusnya membuat kagum dokter di seluruh dunia.



Sekarang dia adalah bagian dari studi yang dijalankan oleh Profesor Abimanyu Garg di Dallas. Garg percaya Velasquez mungkin memiliki Neonatal Progeroid Syndrome yang menyebabkan penuaan dini, kehilangan lemak di wajah dan tubuh. Orang dengan PRS sering memiliki wajah segitiga dan secara prematur dengan gaya hidung lancip.





 sumber: Gambar Unik






******************************************************




dah tengok ke gegambar kat atas? kesian kan. sedih sangat. aku jumpa benda ni time aku searching something tadi. then, terklik la link pasal manusia ni kat blog sorang hamba Allah kat bumi ni. perasaan aku tengok, YaAllah, alhamdulillah aku di jadikan sempurna seorang manusia.





yalah kan, sekarang masing masing nak KURUS. tak terkecuali lah dengan aku. ada manusia tu sanggup makan ubat nih, makan pil tuh. pakai alat yang boleh melangsingkan badan. kadang kadang sampai ada yang sanggup berhabis ribuan ringgit nak kuruskan badan. aku bukan kata tak boleh, boleh! tapi janganlah terlampau obses sampai boleh memudaratkan diri sendiri. ye idak?




kalau nak kurus sekalipun, tak payah la nak makan pil pil ni. buang duit semua tu. bagi aku, kau makan lah makanan seimbang, diet ikut skala yang betul. lagi satu, jogging lah selalu. dengan cara tu dah cukup untuk kau dapat potongan badan yang ideal bukan? tak percaya? do it yourself!




pastu, ada yang sanggup ikat perut macam, 


eh i tak boleh la makan kek secret recipe, kolestrol banyak tau!

ala, makan la, satu slice je ponnn..

tak nak la, nanti berat i naik!





ohhh! berat badan naik eh? tak tahu pulak. sebab nya kalau aku la, aku telan je. bukan nya tak kisah pasal badan, tapi cuba la korang pikir, time sihat ni ajelah boleh makan apa apa pun, time sakit? haraaaaammmm! for sure lah time tu orang hidang menu kelas 15 bintang sekalipun korang akan menolak sebab hilang selera makan. so, just apprecciate it!




aku bagitahu ni, bukannya aku cakap telan je semua benda. bukan! korang kena la pandai pandai jugak balancekan pemakanan korang. takkan la nak lunch dengan snack plate set pulak hari hari kan. memang tak logik. ala, sekarang zaman dah moden, search je menu diet seimbang kat internet, berderet deret yang terpampang kat screen tu. tak caya? ce try...ce tryyyyy!




aku ni malas nak bebel, tapi nak la jugak bagi peringatan sesama kawan ni, bersyukurlah dengan bentuk badan anda, mind set tu jangan la dok kata, "eeeeeeeeee, gemuknya aku! kena kurus ni", pastu, yang macam ni pun ada, "boyfriend i tak nak i gemuk sangat, nanti kalau pakai skinny tak lawa!". ahh sentap mak nak!!!




nak kurus sangat eh? kalau Allah bagi body anda macam insan kat atas tu macam mana????? 
Fikir-Fikirkanlah.







nota kaki:
kasihan. bersyukur sangat dengan kurniaan Allah. alhamdulillah.

aku tidak pernah mengambil sebarang ubat kurus. harap maklum.






Thank you for reading!

7 comments:

sugar2 kapas strawberry said...

dia pakai silikon ke kat buah dada dia..hehehehe.mcm impossible plk.but mmg kesian

Fika D'Mango said...

@sugar2 kapas: uhuuu. tak dapat dikenal pasti lerr :)

DanierA said...

scary tgk pix tu . Lol!

aLyA_syGS said...

kecik giler....lemak pon tade

Fika D'Mango said...

@DanierA: tulah. bersyukur la ngan diri kita kan.



@alya: yang tak tahan, kena makan setiap 15 minit. kesian kot.

Pyka Rahmat said...

eeeee waterpark!

Fika D'Mango said...

@pyka: huhu. waterpark gaya Cik Epal ea? loikkee!

Post a Comment

 

Fika Karim Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger